Ulei de susan – versatil în gătit și cosmetică.
Uleiul de susan este asemănător uleiului de măsline, dar mai stabil, datorită unei structuri diferite. Se obține din susan indian, care este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. Este o plantă anuală cu semințe de doi milimetri. Se dezvoltă în principal în China, Birmania, India și în alte părți din Asia. A fost folosit în scopuri culinare și cosmetice încă din epoca romană. Cea mai bună calitate este prin presare la rece.
În bucătărie, este folosit pentru gătit, coacere și prăjire, precum și pentru pregătirea a tot felul de preparate reci. Uleiul de susan este potrivit pentru preparatele la gratar si ca condiment in faza finala de preparare a alimentelor, si este recomandat în special pentru îmbogățirea salatelor si a preparatelor wok.
Este folosit în cosmetică datorită efectului său benefic asupra pielii, deoarece hrănește și protejează pielea și are un efect benefic asupra pielii uscate de hidratare.
Beneficiile uleiului de susan Allgäuer:
- ulei foarte stabil,
- poate fi folosit în scopuri culinare și cosmetice,
- presat la rece,
- din producția ecologică,
- dă o aromă caracteristică mâncărurilor asiatice și orientale.
Uleiul de susan Allgäuer este presat la rece din semințe de susan albe organice neprăjite. Poate fi folosit cu preparate reci și calde. Are un gust tipic și este folosit în preparatele asiatice și pentru asezonarea salatelor.