Afine uscate - pentru prepararea ceaiului.
Fructele albastru-violet ale afinului de pădure (Vaccinium myrtillus) sunt extrem de gustoase, așa că le așteptăm cu nerăbdare în fiecare lună de iunie, atunci când ele se coc.
Datorită beneficiilor lor, afinele uscate sunt folosite pe tot parcursul anului pentru prepararea ceaiului.
În cazul ceaiurilor din plante, prepararea și dozarea corectă sunt deosebit de importante. Regula de aur este ca acestea să fie întotdeauna proaspăt preparate și în conformitate cu instrucțiunile care se aplică plantei în cauză.
Există trei moduri de preparare a ceaiului din plante.
1. Infuzie: este cel mai comun mod de preparare a ceaiului din plante. Plantele uscate se infuzează cu apă clocotită la 90°C și după 5-15 minute, ceaiul se strecoară.
2. Macerat: se prepară din plante foarte sensibile la căldură. Acestea se prepară cu apă la temperatura camerei și se lasă la infuzat peste noapte, după care ceaiul se strecoară.
3. Decoct: preparat de obicei din rădăcini, scoarță sau semințe. Acestea se pun la fiert în apă rece și se fierb timp de 10-20 de minute, după care ceaiul se strecoară.
Dacă doriți, puteți adăuga miere sau lămâie, dar numai atunci când ceaiul s-a răcit și este doar puțin călduț - aceasta este singura modalitate de a preveni distrugerea substanțelor benefice din miere și lămâie.